Wychodzę z założenia, że wszystko co jest zrobione w domu,
jest lepsze, zdrowsze, i bardziej "fit" w porównaniu do smakołyków kupnych.
Dzisiejsze gofry nie należą, do całkowicie bezgrzesznych, ale, jak wspomniałam wyżej-
-wybieram mniejsze zło ;)
Gofry są bardzo sycące i z pewnością podbiją serca fanów kaszy gryczanej.
Podaję również szybki sposób do przygotowania zdrowszej mieszanki "mąki".
Z pewnością większość z Was sposób ten zna, a Ci którzy jeszcze go nie odkryli, serdecznie zapraszam do wypróbowania i eksperymentowania ze składnikami ;)
Potrzebujesz:
Przygotowanie mieszanki mąki: (ok.szklanka)
- 4 łyżki płatków owsianych górskich
- 2 łyżki płatków żytnich
- 2 łyżki kaszy gryczanej
Gofry: (porcja na ok.3-4 osoby)
- mieszanka mąki
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka zmielonego lnu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3-5 łyżek brązowego cukru
- 2 jajka oddzielnie żółtka od białek
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki wody gazowanej
Przygotowanie:
Mieszanka mąki :
Wersja 1. Wszystkie składniki umieścić w elektrycznym młynku (np. do kawy).
Zmielić na drobny pył. Gotowe.
Wersja 2. Wszystkie składniki umieścić w blenderze, mielić do uzyskania gruboziarnistej mąki.
Uwaga: możliwe, że kasza nie zmieli się, dlatego warto wcześniej utrzeć ziarna w moździerzy ;)
Gofry:
1. Mieszankę mąki, wraz z innymi suchymi składnikami wymieszać.
2. W oddzielnym naczyniu ubić białka.
3. Do suchej mieszanki dodać resztę składników. Dobrze połączyć.
Dodać dwoma partiami ubite białko. Delikatnie wymieszać.
4. Piec gofry do uzyskania chrupiącej skorupki.
Podawać z cukrem pudrem, lub ulubioną konfiturą.
Smacznego ! :)
Gofry z konfiturą z płatków dzikiej róży |
Klasycznie- gofry z cukrem pudrem |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz