poniedziałek, 8 czerwca 2015

Gryczano-owsiane gofry czekoladowe FIT

Wychodzę z założenia, że wszystko co jest zrobione w domu,
 jest lepsze, zdrowsze, i bardziej "fit" w porównaniu do smakołyków kupnych. 
Dzisiejsze gofry nie należą, do całkowicie bezgrzesznych, ale, jak wspomniałam wyżej- 
-wybieram mniejsze zło ;)
Gofry są bardzo sycące i z pewnością podbiją serca fanów kaszy gryczanej. 
Podaję również szybki sposób do przygotowania zdrowszej mieszanki "mąki".
  Z pewnością większość z Was sposób ten zna, a Ci którzy jeszcze go nie odkryli, serdecznie zapraszam do wypróbowania i eksperymentowania ze składnikami ;) 


Potrzebujesz:
Przygotowanie mieszanki mąki: (ok.szklanka)

  • 4 łyżki płatków owsianych górskich
  • 2 łyżki płatków żytnich
  • 2 łyżki kaszy gryczanej

Gofry: (porcja na ok.3-4 osoby) 

  • mieszanka mąki
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka zmielonego lnu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3-5 łyżek brązowego cukru
  • 2 jajka oddzielnie żółtka od białek
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki wody gazowanej


Przygotowanie:
Mieszanka mąki :
Wersja 1.  Wszystkie składniki umieścić w elektrycznym młynku (np. do kawy).
 Zmielić na drobny pył. Gotowe.
Wersja 2.  Wszystkie składniki umieścić w blenderze, mielić do uzyskania gruboziarnistej mąki.
 Uwaga:  możliwe, że kasza nie zmieli się, dlatego warto wcześniej utrzeć ziarna w moździerzy ;)

Gofry:
1. Mieszankę mąki, wraz z innymi suchymi składnikami wymieszać.

2. W oddzielnym naczyniu ubić białka.

3. Do suchej mieszanki dodać resztę składników. Dobrze połączyć. 
Dodać dwoma partiami ubite białko. Delikatnie wymieszać. 

4. Piec gofry do uzyskania chrupiącej skorupki.
 Podawać z cukrem pudrem, lub ulubioną konfiturą. 

Smacznego ! :) 

Gofry z konfiturą z płatków dzikiej róży

Klasycznie- gofry z cukrem pudrem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz