Schab po prowansalsku- z Prowansją ma tyle wspólnego, co ... przyprawy ;)
Nie miałam pomysłu na nazwanie tej potrawy, zainspirował mnie soczysty, intensywnie ziołowy, aromatyczny schab duszony z porem, do tego zestawienie z buraczkami, okazało się strzałem w 10 !
Na poniższym zdjęciu, wersja dla Pani i dla Pana ;)
Inspirujcie się!
Potrzebujesz: (2 porcje)
- 3-4 garści wcześniej ugotowanego makaronu smakowego
- 3-4 plastry cienko krojonego schab
- ok 150g krojonych ugotowanych buraczków ( lub tych puszkowych, gotowych do sałatek)
- nieduży kawałek pora do duszenia (zamiast cebuli)
- mieszanka ziół prowansalskich
- ziarna słonecznika do posypania
- oliwa z oliwek
- sól,pieprz - jeżeli lubisz ;)
Przygotowanie:
1. Por umyć i pokroić drobno. Poddusić na oliwie z oliwek. Mięso posypać przyprawami - nie żałować, zależy nam na intensywności ;) Dodać pokrojony w plasterki schab do pora, dusić przez około 10-15 minut (aż warzywa zmiękną a schab będzie miękki)
2. W naczyniu ułożyć makaron, dodać aromatyczny schab, posypać pokrojonymi buraczkami i ziarnami słonecznika.
3. Całość można spryskać olejem z oliwek, lub lnianym z odrobiną octu winnego.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz