wtorek, 17 listopada 2015

Schab po prowansalsku

Schab po prowansalsku- z Prowansją ma tyle wspólnego, co ... przyprawy ;) 
Nie miałam pomysłu na nazwanie tej potrawy, zainspirował mnie soczysty, intensywnie ziołowy, aromatyczny schab duszony z porem, do tego zestawienie z buraczkami, okazało się strzałem w 10 ! 
Na poniższym zdjęciu, wersja dla Pani i dla Pana ;) 
Inspirujcie się!  



Potrzebujesz: (2 porcje)
  • 3-4 garści wcześniej ugotowanego makaronu smakowego 
  • 3-4 plastry cienko krojonego schab
  • ok 150g krojonych ugotowanych buraczków ( lub tych puszkowych, gotowych do sałatek) 
  • nieduży kawałek pora do duszenia (zamiast cebuli)
  • mieszanka ziół prowansalskich
  • ziarna słonecznika do posypania
  • oliwa z oliwek 
  • sól,pieprz - jeżeli lubisz ;) 
Przygotowanie:
1. Por umyć i pokroić drobno. Poddusić na oliwie z oliwek. Mięso posypać przyprawami - nie żałować, zależy nam na intensywności ;)  Dodać pokrojony w plasterki schab do pora, dusić przez około 10-15 minut (aż warzywa zmiękną a schab będzie miękki)
2. W naczyniu ułożyć makaron, dodać aromatyczny schab, posypać pokrojonymi buraczkami i ziarnami słonecznika. 
3. Całość można spryskać olejem z oliwek, lub lnianym z odrobiną octu winnego. 


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz