czwartek, 19 listopada 2015

Serowa tarta z tuńczykiem i cukinią

Viv: ..no zrób...no proszę !
Ja: ...ale czy Ty nie rozumiesz, że to "grzech" (śmiech)
Viv: Jak zrobisz, to będę zmywał naczynia do końca roku ! 
Ja: [...hmm...]
I tak powstała kaloryczna serowa tarta z cukinią i tuńczykiem, a ja wygrałam żywą zmywarkę do końca roku ;P
Przepis wbrew pozorom jest bardzo prosty. Smak bardzo ciekawy, bardzo aromatyczny, lekko słodkawy. Serdecznie polecam wszystkim, a szczególnie tym, którzy nie boją się eksperymentować ;) 
Do dzieła !

Potrzebujesz:(wielkość tarty średnica około 23cm)
  • gotowe ciasto francuskie (kupisz w sklepach, sprawdź skład, w sprzedaży są naprawdę dobre produkty, wybierz to, które zawiera masło zamiast innych tłuszczy) 
  • 2 małe umyte i osuszone cukinie
  • 2 szalotki
  • 3 jajka 
  • 180ml śmietanki 12%
  • ok 60g tuńczyka z puszki
  • spora garść starkowanego żółtego sera i więcej do posypania na wierzchu
  • 0,5 łyżeczki ziołowego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki imbiru (sproszkowanego)
  • 1/3 łyżeczki cynamonu 
  • 0,5 łyżeczki soli 
  • rukola do podania
  • ziarna słonecznika 
  • oliwa z oliwek
Przygotowanie:
1. Cukinię i szalotkę pokroić w kostkę. Podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać sól. Smażyć około 5-8 min.
2. Roztrzepać jajka w misce. Dodać śmietankę i resztę przypraw. Dobrze wymieszać. Dodać starkowany ser. Ponownie wymieszać. 
3. Blaszkę do tart spryskać tłuszczem, wyłożyć ciasto francuskie, dokładnie pokrywając brzegi. Nadwyżkę ciasta odkroić. Można zamrozić, bądź wykorzystać do małych foremek np. do muffinek, z których można zrobić małe tarty (pamiętaj żeby zostawić trochę farszu) 
4. Cukinię przełożyć do blaszki wyłożonej ciastem. Zalać całość przygotowaną mieszanką jajeczną.
5. Wierzch posypać rozdrobnionym (ale nie za bardzo) tuńczykiem, następnie pokryć starkowanym serem. 
6. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez około 10min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne 10-15 minut, do złotego koloru. 
7. Podawać w towarzystwie sałatki z rukoli, posypać ziarnami słonecznika i rozpieszczać kubki smakowe ;) 

Smacznego ! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz