niedziela, 19 lipca 2015

"surimi Alicji" - Czyli anguilas z warzywami

Przepis dedykowany specjalnie Alicji, z którą zajadałyśmy się tym przysmakiem całe 6 tygodni w Hiszpanii ! Wspaniałe wspomnienia,rewelacyjne obiady i jeszcze lepsze towarzystwo <3 Dlatego dzisiaj serwuję na talerzu nasze ulubione danie, które można przygotować z różną mieszanką warzyw, bądź osobno z dużą ilością czosnku (czosnek odgrywa tutaj bardzo istotną rolę, jestem ogromną jego zwolenniczką i dodaję go gdzie tylko mogę ;))
 Nie wiem czy w Polsce znajdziecie anguilas, jeżeli nie, szukajcie pod nazwą surimi. Tutaj występują pod obiema nazwami. 
Jeszcze tylko wyjaśnię cóż to takiego jest. 
Otóż anguilas to bardzo smaczne i przyjazne podłużne robaczki ... 
Nie nie, tylko żartuję !
Są to małe rybki, inaczej małe węgorzyki. W smaku przypominają...hm...krewetki? 
oj nie...one mają swój, autorski, indywidualny i niepowtarzalny smak... ! 
Podano do stołu !
Potrzebujesz:(2 porcje)
  • ok. 180g anguilas (mogą być mrożone)
  • opakowanie ulubionych mrożonych warzyw - mogą być znane nam wszystkim: Warzywa na patelnię
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki czosnku suszonego (opcjonalnie) 
  • mała cebula
  • pieprz, sól wedle uznania
Przygotowanie:
1. Posiekaną cebulę z czosnkiem zarumienić na patelni. Dodać paczkę anguilas i ulubionych warzyw. Smażyć pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.
 Dodać czosnek, sól i pieprz wedle uznania.

Rada:  Anguilas przygotowuje się bardzo szybko, nie wymagają długiego smażenia. Jeżeli przygotowujesz je w wersji tylko z czosnkiem, miej pewność, że Twoja oliwa jest mocno nagrzana, następnie wrzuć je razem z posiekanym czosnkiem i smaż około 5-8 minut. ;)

Smacznego ! 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz