Z okazji tych muffinek, podwajam trening ... zło ! zło uzależniające <3
Muffinki budyniowe, całkowita improwizacja, z wynikiem na 5 ! :D
Delikatne, z małą ilością cukru- aczkolwiek lukier i vanila buttercream mocno nadrabiają w słodkości.
Osobiście bardziej przepadam za wersją z kremem waniliowym ;)
Jednym zdaniem: pyszne małe babeczki, do których przepisu na pewno wrócę ;)
- 1 szklanka mąki
- 1 budyń waniliowy
- 1 cukier wanilinowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka - oddzielnie żółtka od białek
- 3-4 łyżki cukru
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki oleju
- opcjonalnie: garść płatków migdałów do posypania wierzchu
Krem waniliowy:
Żółty lukier:
- 1/4 kostki miękkiego masła
- 3 łyżki cukru pudru
- odrobina mleka (opcjonalnie)
- 2 kropelki aromatu waniliowego
- warto dodać ziarenka z laski wanilii
Żółty lukier:
- 4 łyżeczki cukru pudru
- 1 łyżeczka wody (max 0,5 łyżeczki więcej)
- odrobina żółtego barwnika spożywczego
Przygotowanie:
1. Wszystkie suche składniki połączyć, pamiętając o przesianiu mąki.
2. Białka ubić. Dodać żółtka nadal ubijając. Dodać mleko i olej- mieszać powoli. Dodać suche składniki w dwóch porcjach. Delikatnie mieszając.
3. Napełnić foremki (najlepiej silikonowe) do 2/3 wysokości.
Opcjonalnie: posypać muffinki płatkami migdałów.
Piec przez około 20-25 minut ( do suchego patyczka) w temperaturze 170 stopni C.
4. Ostudzić na kratce.
Przygotowanie lukru:
1. Barwnik rozpuścić w wodzie. Dodać lukier i dobrze wymieszać. Dekorować muffinki dopiero gdy ostygną.
Przygotowanie kremu:
1. Cukier długo miksować z masłem i aromatem- dodać odrobinę mleka jeżeli jest taka potrzeba (max.1łyżka) Krem musi być puszysty. Podstawą dobrego kremu jest długie ubijanie ;) Jeżeli posiadasz, dodaj odrobinę ziaren z laski wanilii ;) Muffinki dekorować gdy ostygną.
Podawać udekorowane bądź "na sucho" do filiżanki kawy lub ze świeżym mlekiem.
Smacznego !
Rada: Na zdjęciu poniżej widać babeczkę w wersji "ściętej" i "z pagórkiem" Jeżeli mocno wyrosły babeczki, warto ściąć górę, ułatwi to ozdabianie kremem. ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz