piątek, 29 maja 2015

Budyniowe, waniliowe muffinki

Z okazji tych muffinek, podwajam trening ... zło ! zło uzależniające <3
Muffinki budyniowe, całkowita improwizacja, z wynikiem na 5 ! :D 
Delikatne, z małą ilością cukru- aczkolwiek lukier i  vanila buttercream mocno nadrabiają w słodkości.
Osobiście bardziej przepadam za wersją z kremem waniliowym ;) 
Jednym zdaniem: pyszne małe babeczki, do których przepisu na pewno wrócę ;) 


Potrzebujesz:(ok 10 szt)

  • 1 szklanka mąki 
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka - oddzielnie żółtka od białek
  • 3-4 łyżki cukru
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • opcjonalnie: garść płatków migdałów do posypania wierzchu
Krem waniliowy:

  • 1/4 kostki miękkiego masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • odrobina mleka (opcjonalnie)
  • 2 kropelki aromatu waniliowego
  • warto dodać ziarenka z laski wanilii

Żółty lukier:

  • 4 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka wody (max 0,5 łyżeczki więcej)
  • odrobina żółtego barwnika spożywczego

Przygotowanie:

1. Wszystkie suche składniki połączyć, pamiętając o przesianiu mąki.

2. Białka ubić. Dodać żółtka nadal ubijając. Dodać mleko i olej- mieszać powoli. Dodać suche składniki w dwóch porcjach. Delikatnie mieszając. 

3. Napełnić foremki (najlepiej silikonowe) do 2/3 wysokości. 
Opcjonalnie: posypać muffinki płatkami migdałów.
Piec przez około 20-25 minut ( do suchego patyczka) w temperaturze 170 stopni C.  
4. Ostudzić na kratce. 

Przygotowanie lukru:
1. Barwnik rozpuścić w wodzie. Dodać lukier i dobrze wymieszać. Dekorować muffinki dopiero gdy ostygną. 

Przygotowanie kremu:
1. Cukier długo miksować z masłem i aromatem- dodać odrobinę mleka jeżeli jest taka potrzeba (max.1łyżka) Krem musi być puszysty. Podstawą dobrego kremu jest długie ubijanie ;) Jeżeli posiadasz, dodaj odrobinę ziaren z laski wanilii ;) Muffinki dekorować gdy ostygną.

Podawać udekorowane bądź "na sucho" do filiżanki kawy lub ze świeżym mlekiem. 
Smacznego !

Rada: Na zdjęciu poniżej widać babeczkę w wersji "ściętej" i "z pagórkiem" Jeżeli mocno wyrosły babeczki, warto ściąć górę, ułatwi to ozdabianie kremem. ;) 
Muffinki z lukrem

Muffinki z kremem w wersji "ściętej" i "z pagórkiem"


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz