piątek, 22 maja 2015

Owsianka jabłkowo migdałowa

Szybka inspiracja śniadaniowa. 
Najlepsze połączenie : jabłko z migdałami i cynamonem <3
Dla wielbicieli słodyczy, polecam dodać odrobinę miodu.
Smakujcie ! 


Potrzebujesz: (2 porcje)

  • 6 łyżek płatków owsianych
  • 4 łyżki otrąb owsianych
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego (opcjonalnie)
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • 2 małe jabłka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1,5 szklanki mleka


Przygotowanie:
1. Mleko zagrzać. Wsypać płatki, otręby, migdały, nasiona siemienia i cukier wanilinowy. 
Gotować na bardzo małym ogniu.

2. W tym czasie zetrzeć obrane jabłko na grubych oczkach. Wrzucić do mleka. Dodać cynamon. Gotować na wolnym ogniu, stale mieszając do uzyskania gęstej papki.

3. Przed podaniem ozdobić pokrojonym w plasterki jabłkiem posypanym lekko cynamonem. 

4. Cieszyć się zdrowym śniadaniem ! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz