Z okazji dnia dziecka, specjalnie dla Viv ( tak, tak niech poczuje się dzieckiem) przygotowałam jego ulubione "galaretki"- a raczej serniczki jogurtowe przeplatane warstwą cytrynową.
Pod postacią "galaretka" w jego słowniku kryje się wszystko co ma wspólnego z deserami na zimno, przez owoce w masie jogurtowej, kończąc na żelkach...
Pole do popisu mam wielkie, dlatego staram się zawsze zrobić coś innego.
Efekt dzisiejszej pracy ?
- 5 sztuk zniknęło z lodówki, ledwo zdążając masie porządnie stężeć..
Deserki są banalne w przygotowaniu, szybciej tężeją w małych porcjach (użyłam silikonowych foremek na muffinki) W smaku mocno cytrynowe, ale równie słodkie. Biała masa to nic innego jak jogurt naturalny z żelatyną i odrobiną cukru (opcjonalnie) Masa żółta zawdzięcza kolor cytrynowej galaretce i odrobinie żelu kolorującego spożywczego (opcjonalnie)
W sam raz na wiosenne orzeźwienie !
Zapraszam !
Potrzebujesz: (ok.12 szt)
masa biała:
- 300ml jogurtu naturalnego
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- 0,5 szklanki gorącej wody do żelatyny
- 1-2 łyżeczki cukru pudru
masa żółta:
- 300ml jogurtu naturalnego
- 1 galaretka cytrynowa
- 200ml gorącej wody do galaretki
- 2 łyżki soku z cytryny
- odrobina barwnika spożywczego koloru żółtego - opcjonalnie
Przygotowanie:
1. Rozpuścić galaretkę w wodzie. Odstawić do ostudzenia.
2. Rozpuścić żelatynę w wodzie, dodać cukier. Dobrze wymieszać.
Odstawić do ostudzenia.
3. Połączyć galaretkę z jogurtem naturalnym, dodać sok z cytryny.
Odstawić do lekkiego stężenia. (masa musi być cięższa, ale nie mocno gęsta)
4. Połączyć żelatynę z jogurtem. Odstawić do lekkiego stężenia.
5. Napełniać silikonowe foremki, naprzemiennie raz masa biała, raz żółta.
Odstawić do stężenia do lodówki.
6. Podawać mocno schłodzone :)
Smacznego ! ;)
Rada: Uważaj na szybko tężejące masy. Ja niestety przegapiłam moment i zanim przelałam obie masy do foremek, te były już za bardzo gęste. Dlatego nie otrzymałam efektu wielu warstw.
- Mam nadzieję, że Tobie się uda ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz