Długo wyczekiwany post z paella teściowej nareszcie na blogu ! :)
Na początek chciałam serdecznie podziękować mamie Victora, że zgodziła się udostępnić jej przepis.
Christine, muchas gracias por la receta.
La paella que haces es una de las mejores paellas del mundo.<3
Potrawa jest pracochłonna, jednak naprawdę warto ją przygotować !
Każdy kęs przenosi nas na wspaniałe, gorące plaże Hiszpanii, do maleńkich restauracyjek na promenadzie, gdzie serwowane są świeże, ryby i bukiet owoców morskich <3
Uwaga !
Paellę, przygotowuje się na dużej, specjalnej patelni, którą ciężko dostać w Polsce, a nawet jeśli już się ją dostanie, to ciężko na niej smażyć w warunkach domowych bez specjalnego palnika. Dlatego polecam przygotować przepis na dwóch patelniach. (Chyba, że zdecydujecie się zmniejszyć składniki o połowę.)
Poniżej podaję przepis wykonany na jednej patelni. Jeżeli przygotowujesz danie z podanej poniżej ilości składników, pamiętaj o podziale składników przy przygotowaniach. (1:1)
Potrzebujesz: (6 porcji)
1 kg mieszanki owoców morskich (krewetki, małże, omułki, kalmary, mątwy, ośmiorniczki itp)
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
2-3 pomidory
2-3 ząbki czosnku
1 cebula
garść posiekanej natki pietruszki
pieprz do smaku
6 filiżanek ryżu (1 filiżanka/os) (można użyć do risotto, polecam Arborio Riso Gallo)
0,5 szklanki białego wina
oliwa z oliwek
1 łyżeczka szafranu
Przygotowanie:
1. Na patelnie wlać około 50ml oliwy z oliwek, wrzucić pokrojoną cebulę, pomidory, czosnek, paprykę czerwoną i zieloną.
Podsmażać na niskim ogniu do zmiękczenia warzyw.
2. Dodać owoce można - oprócz krewetek. Dodać wino. Dusić z warzywami. (ok 30 minut) (Można dodać odrobinę wody, jeżeli jest taka potrzeba)
3. W osobnym naczyniu na oliwie z oliwek podsmażyć na złoto krewetki. Odstawić.
4. Gdy warzywa z owocami morza są już gotowe ( muszle otwarte, a inne składniki miękkie) - Dodać szafran.
5. Do warzyw z owocami morza dodać ryż i wodę.
UWAGA : pół filiżanki ryżu/os odpowiada 3 filiżankom wody !!
(czyli: jeżeli przygotowujesz danie dla 2 osób dodajesz 2 filiżanki ryżu i 6 filiżanek wody)
6. Dodać posiekaną pietruszkę i pieprz. Często mieszając dusić wszystko przez kolejne 30 min. (w zależności od palnika i patelni czas może się różnić, generalnie trzeba obserwować potrawę i dążyć do uzyskania wszystkich składników miękkich, w konsystencji kremowego sosu.
Na koniec dodać podsmażone krewetki. Wymieszać.
7. Danie podawać gorące, w towarzystwie dobrego białego wina.
UWAGA:
Do całości można dodać kawałki łososia, innych ryb, nawet kurczaka. Należy je dodać w momencie dodawania owoców morskich.
Potrawę przygotowuje się na bardzo niskim ogniu, często mieszając.
Dodanie kieliszka whisky podczas duszenia ponoć poprawia smak całej potrawy ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz