piątek, 29 maja 2015

Placki z cukinii z rozmarynem i sosem tymiankowym

Cukinia- kolejne ulubione warzywo, które polecam zapisać do codziennej diety ;) 
Placki z cukinii miały być pieczone...jednak na tak małą porcję, nie opłacało się nawet rozgrzewać piekarnika. Will do next time ! 
Rozmaryn nigdy nie był moim faworytem, jednak zaczynam odkrywać jego wspaniały smak. Tutaj pasuje IDEALNIE <3 Całości dopełnia jogurtowo tymiankowy sos, który był również strzałem w 10 ! 
Tymianek najlepiej świeży- ja użyłam suszony- po prostu wysuszyłam cały tymianek jaki miałam ;) Czekam na nowe świeże listki ;) 


Potrzebujesz: (ok 9-10 szt)

  • 1 średnia cukinia
  • 1 średnia marchew
  • mała cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki zmielonego, złotego lnu
  • 0,5 łyżeczki rozmarynu
  • 05 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1  łyżeczka soli do cukinii 

sos:

  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
  • świeżo zmielony pieprz 
  • odrobina soli wedle uznania
  • 1- 2 łyżeczki tymianku (intensywność smaku wedle uznania)

Przygotowanie:

1. Cukinię obrać, zetrzeć na dużych oczkach. Posypać solą. Odstawić aż cukinia puści sok, który należy całkowicie odsączyć. (ok.15-20min)

2. Do przygotowanej cukinii dodać startą na małych oczkach cebulę, następnie startą na grubych oczkach marchew oraz resztę składników. Dobrze wymieszać.

3. Patelnię nagrzać, lekko natłuszczyć olejem. Smażyć placki na średnim ogniu do złotego koloru.

4. Przygotowanie sosu: Wszystkie składniki dobrze wymieszać, doprawić do smaku wedle uznania. 

5. Podawać ciepłe i cieszyć się lekkostrawną potrawą ;) 
Smacznego ! 


1 komentarz:

  1. Wyglądają przepysznie! Idealnie nadają się na śniadanie!
    Pozdrawiam serdecznie :-)
    sniadanieubasi.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń