Kolejna wersja ulubionej sałatki Viv (to chyba największy zjadacz kaszy kus kus)
Dzisiaj wykorzystałam ser kozi i ogromną ilość świeżego tymianku, który nadał sałatce rewelacyjnego aromatu.
Potrzebujesz: (2 małe porcje, lub 1 duża)
- pół szklanki kasy kus kus i tyle samo gorącej wody
- 2-3 grube plastry sera koziego (najlepiej twardego)
- mały pomidor
- 4-6 gałązek świeżego tymianku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 garści świeżego szpinaku / bądź szklanka mrożonego
- mała cebula
- garść posiekanego świeżego szczypiorku
- 1 łyżka siemienia lnianego
- sól,pieprz wedle uznania
- opcjonalnie: 1 łyżeczka francuskiej musztardy z gorczycą
Przygotowanie:
1. Cebulkę posiekać i zezłocić na patelni. Dodać pokrojony drobno szpinak i na małym ogniu podsmażać aż będzie miękki. Odstawić do przestygnięcia.
2. Do naczynia wsypać kaszę kus kus i zalać gorącą wodą. Przykryć do napęcznienia.
3. Dodać do kaszy mieszankę szpinakową. Zamieszać.
4. Dodać resztę pokrojonych składników.
Pokropić oliwą z oliwek, posypać siemieniem lnianym i tymiankiem.
5. Całość dobrze wymieszać, doprawić wedle uznania i podawać ;)
Ps. Lubię dodać małą łyżeczkę musztardy francuskiej, wyostrza ładnie smak i sałatka smakuje jeszcze lepiej ;)
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz