poniedziałek, 18 maja 2015

Sałatka z kozim serem i tymiankiem

Kolejna wersja ulubionej sałatki Viv (to chyba największy zjadacz kaszy kus kus)
Dzisiaj wykorzystałam ser kozi i ogromną ilość świeżego tymianku, który nadał sałatce rewelacyjnego aromatu.






Potrzebujesz: (2 małe porcje, lub 1 duża) 

  • pół szklanki kasy kus kus i tyle samo gorącej wody
  • 2-3 grube plastry sera koziego (najlepiej twardego)
  • mały pomidor
  • 4-6 gałązek świeżego tymianku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 garści świeżego szpinaku / bądź szklanka mrożonego
  • mała cebula
  • garść posiekanego świeżego szczypiorku
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • sól,pieprz wedle uznania
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka francuskiej musztardy z gorczycą


Przygotowanie:
1. Cebulkę posiekać i zezłocić na patelni. Dodać pokrojony drobno szpinak i na małym ogniu podsmażać aż będzie miękki.  Odstawić do przestygnięcia. 

2. Do naczynia wsypać kaszę kus kus i zalać gorącą wodą. Przykryć do napęcznienia.

3. Dodać do kaszy mieszankę szpinakową. Zamieszać. 

4. Dodać resztę pokrojonych składników. 
Pokropić oliwą z oliwek, posypać siemieniem lnianym i tymiankiem.

5. Całość dobrze wymieszać, doprawić wedle uznania i podawać ;)
Ps. Lubię dodać małą łyżeczkę musztardy francuskiej, wyostrza ładnie smak i sałatka smakuje jeszcze lepiej ;) 
Smacznego !




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz