poniedziałek, 25 maja 2015

Frytki z batatów w pikantnej oprawce ;)

Dzisiejszy i wczorajszy jogging ukoronowałam porządną porcją chrupiących frytek ! 
zło ? nieee.... Wręcz przeciwnie ;) 

Bataty- chociaż jego inna nazwa kumara bardziej mi się podoba -to odmiana bardzo bardzo słodkich ziemniaków,które postanowiłam przygotować jednak w pikantnej oprawce. 
Chrupiący słodki przysmak, po chwili zamieniający się w ogień , to zdecydowanie wybuchowa bomba celująca w 10kę moich gustów ;) 

Jakże ważne dla osób uprawiających sport : 
słodkie ziemniaki są źródłem potasu i innych mikroelementów, które tracimy podczas wysiłku :D
Jednym zdaniem : 
dodaję kumar'ę do codziennej diety  <3 

Potrzebujesz: (2 porcje)
  • dwa średnie bataty 
  • 1-2 łyżki oleju kokosowego/ innego + więcej do posmarowania blachy
  • 1 łyżka ostrej papryki 
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka chilli
  • garść umytej i osuszonej rukoli - opcjonalnie
Przygotowanie:
1. Bataty obrać. Pokroić w cienkie plastry (jak frytki ;)) 
2. Blachę posmarować olejem. 

3. W oddzielnym naczyniu zmieszać przyprawy z olejem.  Tak przygotowaną mieszanką smarować pędzelkiem ziemniaki i układać na blaszce. 

4. Piec w temp. 160 stopni C ok 25-30 min. Na ostatnie 5-10 min podkręcić temp do 180 stopni w celu uzyskania wspaniałej chrupkości. 

5. Frytki podawać na rukoli- idealnie się uzupełniają :) 
 

1 komentarz:

  1. Bataty idealnie nadają się na frytki - podobnie jak marchewka ;-)

    OdpowiedzUsuń