sobota, 11 kwietnia 2015

Chipsy z jarmużu

Jakie to szczęście, że nasza Biedronka zaopatrzyła się w jarmuż ! Gdy tylko go zobaczyłam, dodałam go do naszej rodzinnej codziennej diety. 
Najlepszy jest nieprzetworzony, wtedy nie traci swoich właściwości. 




Kilka słów o jarmużu : 
- Jest on skarbnicą białka, błonnika, witamin przede wszystkim C i K, oraz soli mineralnych wapnia, potasu i sulforafanu, który jest silnym przeciwutleniaczem. 

Dlatego zajadajmy się nim ! 

Potrzebujesz : 
- Jarmuż ( około dwóch garści) 
- olej kokosowy (można zastąpić oliwą z oliwek)
- sól, pieprz  

Przygotowanie : około 10 minut



Liście jarmużu umyj i porwij na kawałki wygodne do jedzenia. 

Osuszone liście ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
Nagrzej piekarnik do 150-180 stopni.
Liście posmaruj lekko olejem kokosowym i posyp solą oraz pieprzem wedle uznania. 
Piec przez około 5-8 minut. 

UWAGA ! Liście bardzo szybko się palą, dlatego trzeba je stale pilnować. 




Efekt końcowy :)  Chipsy są chrupkie i smaczne ! W smaku przypominają trochę brokuły ;) 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz