poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Gryczane bułeczki z nadzieniem czosnkowo-jarmużowym na maślance

Piękna wietrzna pogoda zmobilizowała mnie do zrobienia czegoś zupełnie innego niż zwykle, coś dobrego na odporność i szybkiego na śniadanie.

 Wielką fanką kaszy gryczanej nie jestem,...ale wiem jak wspaniała jest dla naszego zdrowia, dlatego postanowiłam wyczarować szybkie gryczane mini bułeczki z mocno czosnkową salsą z jarmużem i odrobiną szpinaku. Efekt : WOW ! :D Pyszota, szczególnie dla tych, którzy lubią wyraziste smaki ;) 

Bułeczki są ciężkie, mocno sycące i chrupiące :) Zapraszam do wypróbowania ! :) 






Potrzebujesz (ok 8 bułeczek) : 
  • 200g mąki gryczanej
  • 100g mąki owsianej
  • 100g mąki pszennej
  • 300ml maślanki naturalnej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50g drożdży drożdży
  • 30g rozpuszczonego masła
  • 1 jajko 


Nadzienie :
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 4 łyżki oleju kokosowego bądź oliwy z oliwek (może być masło)
  • garść jarmużu 
  • garść szpinaku



Przygotowanie :

1. Zrobić rozczyn z drożdży. 

2. Połączyć wszystkie produkty na ciasto. Warto zostawić odrobinę jajka w oddzielnej miseczce do posmarowania naszych wypieków ) Ciasto wyrabiać długo, do uzyskania pęcherzy
 ( może okazać się dość gęste, dlatego wskazana odrobina więcej  letniej wody, bądź trochę więcej maślanki)  Ciasto powinno mieć podobną konsystencję do ciasta do pizzy. 
 Mieszankę przykrywamy czystą  ściereczką i odkładamy w cieple miejsce na minimum 45 minut do wyrośnięcia. 
( Możliwe, że ciasto nie będzie rosło jak szalone, to nie szkodzi, bułeczki mają być ciężkie i mokre, moje rosły bardzo krótko) 


3. W czasie kiedy ciasto dojrzewa, obrać i posiekać czosnek, zblendować jarmuż i szpinak. Składniki połączyć z olejem kokosowym/oliwą z oliwek bądź masłem. Konsystencja podobna do pesto. 

4.  Ciasto uformować w kulki lekko posypując mąką (ciasto się klei ) i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do ponownego wyrośnięcia około 30 minut.  
(Ja nie czekałam, ciasto jest na tyle ciężkie i gęste, że dużo nie podrośnie) 

5. Naciąć ostrym nożem wierzch bułki i nadziać wcześniej przygotowanym czosnkiem z liśćmi. 

6. Wcześniej zostawionym jajkiem lekko posmarować bułeczki. 
Piec około 35-40 minut w temp. 180 stopni C. 


Tak jak wspomniałam bułki są ciężkie i sycące, ale o to chodziło. Najelpeij smakują z samym pomidorem na wierzchu :)  Sklepowe bułki pełne są tzw. ulepszaczy, polepszaczy i spulchniaczy, które otrzymuje się- w delikatnie mówiąc- niesmaczny sposób. Można znaleźć wiele artykułów o spulchniaczach robionych m.in z sierści... hmm... dlatego też zachęcam do własnych wyrobów ! 

Smacznego ! 





1 komentarz: