czwartek, 16 kwietnia 2015

Wytrawne ciasto czekoladowe z musem brzoskwiniowym

Ciasto jest bardzo wytrawne, mocno czekoladowe ze słodkim wnętrzem i delikatnym musem brzoskwiniowym  ;)
Wbrew pozorom ciasto łatwe w przygotowaniu. Dla lubiących mocno słodkie desery, radziłabym dodać białego cukru do ciasta (ok. 2-3 łyżek )







Potrzebujesz :

Ciasto:
  • 180g mąki tortowej
  • 3 pełne łyżki stołowe Cukru Trzcinowego nierafinowanego Dark Muscovado 
  • 1opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek kakao 
  • 3 jajka
  • 60ml mleka
  • 100 ml oleju kokosowego / oleju innego
Krem:
  • - 500ml twarogu sernikowego / można zastąpić serkami lub jogurtami naturalnymi
  • - 1 galaretka brzoskwiniowa
Mus:
  • Brzoskwinie z puszki 
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
Syrop:
  • 3 łyżki cukru pudru
  • ok. 100ml letniej wody 
Zamiast wody z cukrem można użyć syropu z puszki po brzoskwiniach ;)



Przygotowanie:
1. Rozdzielić żółtka od białek. Białka ubić w oddzielnej misce, odstawić. 
 Resztę składników na ciasto połączyć za pomocą miksera. Następnie dodawać ubite białko powoli mieszając łyżką. Ciasto przelać do formy. Piec w 180 stopniach C przez około 25-35 minut. 
Stale sprawdzając patyczkiem czy jest wystarczająco suche w środku ;)
Gdy ciasto jest gotowe odstawić do wystygnięcia. 
2. Gdy ciasto jest w piekarniku przygotować krem i mus. 

Krem:  Rozpuścić galaretkę w około 150ml gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia.  
Następnie do galaretki dodać łyżkę twarogu i połączyć. Taką mieszankę połączyć z resztą twarogu. 
Odstawić do lekkiego stężenia.

Mus:  Podobnie jak wyżej, lecz w około 250ml wody rozpuścić kolejną galaretkę .
 Odstawić do wystygnięcia. 
Pokroić wedle uznania 3-4 połówki brzoskwiń, tak aby wystarczyło do pokrycia warstwy na kremie. (plasterki, kostka itp.)
 Resztę zblendować na mus. Tak przygotowany mus połączyć z galaretką. 
Odstawić do lekkiego stężenia.

3. W szklance przygotować syrop. Cukier puder dobrze wymieszać z letnią wodą. Tak przygotowanym syropem nasączyć obie części ciasta (bardziej dolną niż górną, gdyż galaretka wystarczająco nasączy górną część) 

4. Pierwszą część ciasta zalać kremem twarogowym. Odstawić do lodówki do stężenia. 
Następnie ułożyć owoce na kremie. Przykryć krem kolejną warstwą ciasta. Jeżeli mus już lekko stężał zalać górną warstwę ciasta. Tortownicę odstawić do lodówki na kilka godzin przed podaniem. 


Smacznego ! :) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz