Na dzisiejsze śniadanie zaserwowałam pyszne, banalne w wykonaniu
placki z ryżem, jabłkiem i marchewką .
Jak wszystkie kasze, makarony i ryże, gotuję wcześniej z nawiązką na min.dwa dni, wtedy dużo łatwiej wyczarować coś na śniadanie ;)
Placuszki są pyszne, syte i słodkie (w zależności od rodzaju jabłek) Swój żółty kolor zawdzięczają mące kukurydzianej i marchewce, można podawać z cukrem pudrem, albo po prostu na sucho- tak mi smakują najbardziej !
U mnie szybko zniknęły z talerza, mam nadzieję, że i u was zagoszczą ;)
Potrzebujesz:
- pół woreczka wcześniej ugotowanego ciemnego ryżu
- 1 duże jabłko
- 1 duża marchewka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2-3 łyżki mąki kukurydzianej
- 2-3 łyżki maślanki naturalnej
- 1 jajko
- 1-2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka cukru brązowego-opcjonalnie (dodać, jeżeli jabłka są kwaśne)
- Ponadto:
- opcjonalnie w wersji męskiej : cukier puder do posypania po usmażeniu
- olej kokosowy do smażenia / inny
Przygotowanie:
1. Marchewkę i jabłko obrać (usunąć pestki)
2. Marchewkę zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Odstawić.
3. Zblendować krótko jabłko. Do otrzymania zgrabnych kawałków, lecz wciąż wyczuwalnych w cieście. (ok.1cm-1,5 cm) Przełożyć do miski z marchewką i resztą składników. Dobrze wymieszać.
4. Smażyć na lekko spryskanej patelni olejem kokosowym do uzyskania złotego koloru.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz