wtorek, 21 kwietnia 2015

Ryżowe placki jabłkowo-marchewkowe

Na dzisiejsze śniadanie zaserwowałam pyszne, banalne w wykonaniu 
placki z ryżem, jabłkiem i marchewką . 
Jak wszystkie kasze, makarony i ryże, gotuję wcześniej z nawiązką na min.dwa dni, wtedy dużo łatwiej wyczarować coś na śniadanie ;)
Placuszki są pyszne, syte i słodkie (w zależności od rodzaju jabłek) Swój żółty kolor zawdzięczają mące kukurydzianej i marchewce, można podawać z cukrem pudrem, albo po prostu na sucho- tak mi smakują najbardziej ! 
U mnie szybko zniknęły z talerza, mam nadzieję, że i u was zagoszczą ;)

Potrzebujesz:
  • pół woreczka wcześniej ugotowanego ciemnego ryżu
  • 1 duże jabłko
  • 1 duża marchewka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2-3 łyżki maślanki naturalnej 
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru brązowego-opcjonalnie (dodać, jeżeli jabłka są kwaśne) 
  • Ponadto
    • opcjonalnie w wersji męskiej : cukier puder do posypania po usmażeniu
    • olej kokosowy do smażenia / inny

Przygotowanie:
1. Marchewkę i jabłko obrać (usunąć pestki)

2. Marchewkę zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Odstawić.

3. Zblendować krótko jabłko. Do otrzymania zgrabnych kawałków, lecz wciąż wyczuwalnych w cieście. (ok.1cm-1,5 cm) Przełożyć do miski z marchewką i resztą składników. Dobrze wymieszać.

4. Smażyć na lekko spryskanej patelni olejem kokosowym do uzyskania złotego koloru.


Smacznego ! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz