Od kilku dni zastanawiałam się jak ją zrobić, czy wymieszać jarmuż z ciastem czy tylko zrobić zielony "dywanik" na warkoczu. Opcja 2 wygrała ;) I był to cel w 10 ! :D
Chałka- a raczej CHAŁA zniknęła z talerza tak szybko, jak szybko się pokazała. Zdecydowanie najlepszy z moich wypieków !
Chałka- a raczej CHAŁA zniknęła z talerza tak szybko, jak szybko się pokazała. Zdecydowanie najlepszy z moich wypieków !
Jarmuż w połączeniu z porem i czosnkiem na otrębowej chałce, daje mieszankę godną...zjedzenia ;)
Gorąco zapraszam do przygotowania ! :)
Potrzebujesz:
Ciasto:
- 350g mąki pszennej
- 100g otrąb pszennych
- 250ml letniego mleka
- 30g drożdży
- dwie płaskie łyżeczki soli
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
Farsz:
- 3 garści jarmużu
- kawałek pora (u mnie ok.5 cm kawałek ;) )
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1. W dużej misce rozpuścić drożdże z mlekiem. Dodać mąkę i sól. Wyrabiać kilka minut.
2. Nastepnie dodać otręby, jajko, olej i dalej wyrabiać kilka minut.
3. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
4. Umyty jarmuż, por i czosnek lekko podsmażyć na oliwie z oliwek. Doprawić solą, pieprzem, (dodałam odrobinę tymianku i bazylii) Odstawić do wystygnięcia.
5. Gotowe ciasto podzielić na trzy części i uformować trzy wałki na warkocz. Jeżeli ciasto się klei dodać odrobinę mąki. Zapleść warkocz,odstawić do ponownego urośnięcia.
W trakcie "dojrzewania" ;) |
6. Na wierzchu ciasta rozłożyć farsz. Chałkę lekko posmarować mlekiem.
Piec w 180 stopniach przez około 25-30 minut. (Dla lubiących bardziej wypieczone ciasto polecam 5 minut dłużej ;) )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz