czwartek, 16 kwietnia 2015

Wytrawna chałka z jarmużem i porem

Od kilku dni zastanawiałam się jak ją zrobić, czy wymieszać jarmuż z ciastem czy tylko zrobić zielony "dywanik" na warkoczu. Opcja 2 wygrała ;) I był to cel w 10 ! :D

Chałka- a raczej CHAŁA zniknęła z talerza tak szybko, jak szybko się pokazała. Zdecydowanie najlepszy z moich wypieków ! 
Jarmuż w połączeniu z porem i czosnkiem na otrębowej chałce, daje mieszankę godną...zjedzenia ;) 
Gorąco zapraszam do przygotowania ! :) 




Potrzebujesz:

Ciasto:
  • 350g mąki pszennej
  • 100g otrąb pszennych
  • 250ml letniego mleka
  • 30g drożdży 
  • dwie płaskie łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
Farsz:
  • 3 garści jarmużu
  • kawałek pora (u mnie ok.5 cm kawałek ;) ) 
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek


Przygotowanie:

1. W dużej misce rozpuścić drożdże z mlekiem. Dodać mąkę i sól. Wyrabiać kilka minut. 

2. Nastepnie dodać otręby, jajko, olej i dalej wyrabiać kilka minut. 

3. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

4. Umyty jarmuż, por i czosnek lekko podsmażyć na oliwie z oliwek. Doprawić solą, pieprzem, (dodałam odrobinę tymianku i bazylii) Odstawić do wystygnięcia. 

5. Gotowe ciasto podzielić na trzy części i uformować trzy wałki na warkocz. Jeżeli ciasto się klei dodać odrobinę mąki. Zapleść warkocz,odstawić do ponownego urośnięcia.

W trakcie "dojrzewania" ;) 


6. Na wierzchu ciasta rozłożyć farsz. Chałkę lekko posmarować mlekiem. 
Piec w 180 stopniach przez około 25-30 minut. (Dla lubiących bardziej wypieczone ciasto polecam 5 minut dłużej ;) )

Chałka mocno wyrośnięta gotowa do pieczenia ;)

Po 25 minutach w piekarniku.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz