wtorek, 21 kwietnia 2015

Dietetyczne ciasteczka jabłkowo bananowe z migdałami

Raczej nazwałabym je placuszkami pieczonymi, niż ciastkami. Dlatego, że są bardzo wilgotne, a nie chrupiące. (Może potrzebują więcej czasu w piekarniku?)
Chociaż myślę, że zawdzięczają to zawartym owocom. 
Są słodkie i ..uzależniające, a przy tym dietetyczne ;)


Potrzebujesz: (ok 17-18 szt)

  • szklankę płatków owsianych
  • 1 duże jabłko
  • pół banana
  • garść płatków migdałów
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka cukru pudru

Przygotowanie:
1. Obrać jabłko. Zetrzeć do miski na dużych oczkach. Pokroić w kosteczkę banana (lub zblendować) Dodać resztę składników. Wszystko dobrze wymieszać. Dla lubiących mocno słodkie, dodać łyżeczkę cukru pudru (Uważam, że banan jest wystarczająco słodki i nie dodaję)

2. Formować małe, okrągłe ciasteczka i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. 

3. Piec w 180 stopniach przez około 15-20 minut (do uzyskania złotego koloru) - następnym razem potrzymam dłużej, może wysuszą się bardziej ;) 


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz