Najlepsze gryczane placki na świecie :D
Oczywiście przepis dla tych, którzy lubią smak kaszy gryczanej, albowiem są
bardzo wyraziste.
(Sama fanką kaszy gryczanej w postaci tradycyjnej, obiadowej nie jestem.
Jednak w niektórych wypiekach jej obecność mi nie przeszkadza ;) )
W połączeniu ze szpinakiem i czosnkiem dają świetny smakowity efekt ;)
Dla mnie najlepsze z plastrem pomidora na wierzchu ;)
Polecam !
Potrzebujesz:
- 250g mąki gryczanej
- 100g mąki owsianej
- 100g mąki pszennej
- 350ml maślanki naturalnej
- 1 łyżeczka soli
- odrobina pieprzu do smaku
- szczypta cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 jajko
- 2 duże garści szpinaku baby
- 3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
1. Składniki suche wymieszać ze sobą. Oddzielić żółtko od białka.
(Białko zostawić w oddzielnej misce do ubicia.)
Do suchych składników dodać żółtko, maślankę i oliwę. Wszystko wymieszać.
2. Umyty i osuszony szpinak zblendować z czosnkiem. Dodać do ciasta.
3. Możliwe, że ciasto jest dość gęste, w takim wypadku dodać odrobinę letniej wody lub maślanki.
Dodać ubite białko powoli mieszając. Gotowe ciasto smażyć na rozgrzanej patelni do uzyskania złotego koloru.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz