piątek, 17 kwietnia 2015

Gryczane placki ze szpinakiem na maślance

Najlepsze gryczane placki na świecie :D 
Oczywiście przepis dla tych, którzy lubią smak kaszy gryczanej, albowiem są 
bardzo wyraziste

(Sama fanką kaszy gryczanej w postaci tradycyjnej, obiadowej nie jestem. 
Jednak w niektórych wypiekach jej obecność mi nie przeszkadza ;) ) 

 W połączeniu ze szpinakiem i czosnkiem dają świetny smakowity efekt ;)
 Dla mnie najlepsze z plastrem pomidora na wierzchu ;) 
Polecam ! 




Potrzebujesz:
  • 250g mąki gryczanej
  • 100g mąki owsianej
  • 100g mąki pszennej
  • 350ml maślanki naturalnej
  • 1 łyżeczka soli
  • odrobina pieprzu do smaku
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • 2 duże garści szpinaku baby 
  • 3 ząbki czosnku 

Przygotowanie:

1. Składniki suche wymieszać ze sobą. Oddzielić żółtko od białka.
 (Białko zostawić w oddzielnej misce do ubicia.) 
Do suchych składników dodać żółtko, maślankę i oliwę. Wszystko wymieszać. 

2. Umyty i osuszony szpinak zblendować z czosnkiem. Dodać do ciasta. 
3. Możliwe, że ciasto jest dość gęste, w takim wypadku dodać odrobinę letniej wody lub maślanki. 
Dodać ubite białko powoli mieszając. Gotowe ciasto smażyć na rozgrzanej patelni do uzyskania złotego koloru.

Smacznego ! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz