sobota, 11 kwietnia 2015

Ciasto lekko bananowe, mocno czekoladowe :)

Z okazji soboty postanowiłam zrobić pyszne, mocno czekoladowe, wilgotne ciasto. 

Przepis dała mi Estera, jednak mocno je zmodyfikowałam ;) 

Użyłam oleju kokosowego nierafinowanego i tłoczonego na zimno , który nadaje się idealnie do pieczenia i gotowania. Jest bogaty w potas, błonnik, magnez i fosfor, oraz kwas foliowy. Jednak największą wartość zdrowotną przypisuje się zawartym w miąższu kokosa nasyconym kwasom tłuszczowym - aż 93 % !! 

Zapraszam do wypróbowania pysznego czekoladowego ciacha ! 






Potrzebujesz : 
- 100ml oleju kokosowego
- 150g cukru (najlepiej brązowego tutaj niestety biały)
- 180g mąki tortowej
-całe opakowanie cukru wanilinowego
- płaska łyżeczka sody
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek kakao
- tabliczka gorzkiej czekolady 70% ( patrz skład bez oleju palmowego ;) )
- jeden duży dojrzały banan
- 3 jajka 
- 50 ml mleka 



1.  Składniki "suche" ( mąkę, kakao, cukier wanilinowy, cukier biały proszek do pieczenia, soda i poszatkowana tabliczka czekolady) wymieszać. 





















2. Banana rozgnieść widelcem i dodać do niego 1 jajko całe i 2 żółtka (resztę białek zostawić do piany), olej kokosowy i mleko,  wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. 

















3. Białka ubić na sztywną pianę.




















4. Obie mieszanki (bananową i suchą ) połączyć i mieszać krótko widelcem wszystko delikatnie łącząc (masa może być bardzo gęsta) Dodać pianę z białek i wymieszać delikatnie łyżką. 

















5. Ciasto przelać do formy silikonowej (tu keksówka) Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (funkcja góra-dół). Piec przez około 50-60 minut.

Po wyjęciu ciasto odstawić do wystygnięcia na kratce. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz