wtorek, 14 kwietnia 2015

Lekka śródziemnomorska sałatka z tuńczykiem

Dzisiejszy przepis jest bardzo łatwy w przygotowaniu, lekki i przyjemny w ustach ;) 
Zainspirowała mnie wielka tęsknota za ukochaną Hiszpanią... Tak wiem, zostały tylko dwa miesiące i znów będę mogła cieszyć się jej bogactwem, zarówno kulinarnym jak i klimatycznym ! :) 

¡ Gracias a Dios !







Potrzebujesz: 

  • około czterech garści szpinaku
  • 2 małe pomidory
  • mały pęczek świeżego,młodego szczypiorku
  • kawałek młodego zielonego pora (ilość zależna od gustu ;) )
  • pół sera feta 
  • tuńczyka w oleju
  • kilka oliwek czarnych/ zielonych
  • odrobina pieprzu do smaku
  • garść łuskanego słonecznika
  • łyżka octu balsamicznego (opcjonalnie) 

  
Przygotowanie: około 8-10 minut ;)


1. Wszystkie warzywa umyć, osuszyć.

2. Szczypiorek wraz z porem posiekać, pokroić pomidora. Wszystkie składniki umieścić na talerzu bądź misce (jak wygodniej ;)) 

3. Odsączyć tuńczyka z oleju i ułożyć kawałki na sałatce. 

4.Pokroić fetę. Dodać.

5. Lekko oprószyć pieprzem, dodać słonecznik i oliwki.

6. Skropić odrobiną octu winnego do wyostrzenia smaku. 


Gotowe ;) Smacznego ! 





1 komentarz: