poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Pyszne drożdżowe, maślane bułeczki

Tuczenie ! 
Z okazji odebrania paczki z naszymi zaproszeniami ślubnymi (!!!) 
postanowiłam upiec pyszne maślane bułeczki <3 
Zabierałam się do ich pieczenia już dłuuuuugi czas, ale zawsze było coś zdrowszego do zrobienia ;) Dzisiaj spocznijmy na laurach <3




Potrzebujesz:
3 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżka cukru
3/4 łyżeczki soli
15g drożdży
300ml letniego mleka
2 łyżki roztopionego masła

Ponadto:
Dwie łyżki rozpuszczonego masła do posmarowania bułek.

Przygotowanie:
1. W misce rozpuścić drożdże z mlekiem i zmieszać wszystkie składniki. Wyrabiać ciasto przez 5 minut. Odstawić do podwojenia objętości

2. Ciasto formować w małe kulki. Ciasto będzie się kleić, uważać, żeby nie dodać zbyt dużo mąki wyrabiając kulki ;) Układać na blaszy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. 
Odstawić do ponownego podrośnięcia. Następnie posmarować wierzch odrobiną roztopionego masła.

3. Piec w 170 stopniach C przez około 20-25 minut. 
4. Zajadać się!


Smacznego ! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz