niedziela, 12 kwietnia 2015

Granola z makiem

Na jutrzejsze śniadanie przygotowałam pyszną i zdrową granolę, ale żeby nie było jak wszędzie to dodałam ... maku ! Pychota ! :D 
Granola "kupna" zawiera bardzo dużo cukru, konserwantów i innych tzw. "zaśmiecaczy" naszego organizmu, dlatego warto poświęcić chwilę na jej przygotowanie w domu :) 








Potrzebujesz : 

  •  pół szklanki płatków owsianych
  •  pół szklanki płatków żytnich
  •  pół szklanki otrąb owsianych
  •  dwie łyżki słonecznika łuskanego
  •  dwie łyżki maku
  •  trzy łyżki wiórek kokosowych
  •  dwie łyzki siemienia lnianego
  •  garść migdałów
  •  garść rodzynek królewskich
  •  garść żurawiny suszonej
  •  trzy duże łyżki miodu


Przygotowanie: ok. 30 minut 



Wszystkie suche składniki umieść w misce i wymieszaj. Dodaj miód i starannie połącz składniki. 
Wyłóż granolę na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia. 


Przed uprażeniem 

Piec w nagrzanym do 150 stopni C piekarniku  około 25- 35 minut (do uzyskania złotego koloru.) 

Po uprażeniu



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz