Na jutrzejsze śniadanie przygotowałam pyszną i zdrową granolę, ale żeby nie było jak wszędzie to dodałam ... maku ! Pychota ! :D
Granola "kupna" zawiera bardzo dużo cukru, konserwantów i innych tzw. "zaśmiecaczy" naszego organizmu, dlatego warto poświęcić chwilę na jej przygotowanie w domu :)
Potrzebujesz :
- pół szklanki płatków owsianych
- pół szklanki płatków żytnich
- pół szklanki otrąb owsianych
- dwie łyżki słonecznika łuskanego
- dwie łyżki maku
- trzy łyżki wiórek kokosowych
- dwie łyzki siemienia lnianego
- garść migdałów
- garść rodzynek królewskich
- garść żurawiny suszonej
- trzy duże łyżki miodu
Przygotowanie: ok. 30 minut
Wszystkie suche składniki umieść w misce i wymieszaj. Dodaj miód i starannie połącz składniki.
Wyłóż granolę na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia.
Przed uprażeniem |
Piec w nagrzanym do 150 stopni C piekarniku około 25- 35 minut (do uzyskania złotego koloru.)
Po uprażeniu |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz