Ojejku co za inspiracja mi przyszła do głowy z rana ! Chciałam zaszaleć z okazji jakże pięknego, wiosennego śniegu za oknem ! < ... >
Dzisiaj będę miała gości, przyjazd Pauli z Damianem jest nie lada kulinarnym wyzwaniem.
Plan był: Czekoladowe ciasto z musem cytrynowym. Niekoniecznie zdrowo, a już na pewno nie bezkalorycznie... Jednak pogoda zmusiła mnie do zmiany dotychczasowych planów, jako że mus cytrynowy jest dość cierpki i idealny na upalne dni, których niestety za oknem nie widać....
Dzisiaj będę miała gości, przyjazd Pauli z Damianem jest nie lada kulinarnym wyzwaniem.
Plan był: Czekoladowe ciasto z musem cytrynowym. Niekoniecznie zdrowo, a już na pewno nie bezkalorycznie... Jednak pogoda zmusiła mnie do zmiany dotychczasowych planów, jako że mus cytrynowy jest dość cierpki i idealny na upalne dni, których niestety za oknem nie widać....
Dlatego też postanowiłam zrobić coś szybkiego, bananowego.
Wyciągam pudełeczko z produktami do pieczenia..i okazuje się, że: PROSZKU brak !
Jaaaak mogłam zapomnieć kupić proszek do pieczenia ?! ... no okej... więc pozostały drożdże.
Nie jest źle. Mogło być gorzej i mogło ich nie być...
Wyciągam pudełeczko z produktami do pieczenia..i okazuje się, że: PROSZKU brak !
Jaaaak mogłam zapomnieć kupić proszek do pieczenia ?! ... no okej... więc pozostały drożdże.
Nie jest źle. Mogło być gorzej i mogło ich nie być...
I tak powstał eksperyment :
Ciasto jest bardzo "syte" w wersji PRAWIE BEZ CUKRU, (kruszonka i twarożek są słodkie)
za tą moją cukrową obsesję, członkowie rodziny prawie mnie zabijają- szczególnie wierny białemu proszkowi tata (słodzący kawę 5-6 łyżeczkami cukru...ughh! )
Z tego powodu polecam dodać minimum 1-2 łyżki cukru extra do ciasta ;)
Potrzebujesz:
ciasto:
- 300g mąki kukurydzianej
- 100g mąki pszennej
- 100g otrąb pszennych
- 250ml letniego mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- 30g drożdży zwykłych
- 2 duże banany
- 3 łyżki cukru pudru ( polecam dodać minimum 4 )
- pół szklanki mąki pszennej
- 5-6 łyżeczek cukru
- ok. 60g miękkiego masła.
serek:
- pół avocado
- 1 duży banan
- ok. 75g serka twarogowego
- 2 łyżki soku z wyciśniętej cytryny
- 2 łyżki cukru pudru.
Przygotowanie :
1. Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej
2. W misce rozpuścić drożdże z mlekiem. Dodać 300g mąki. Wyrabiać kilka minut.
3. Dodać cukier, "stratowane" widelcem banany, resztę mąki, otręby, olej i jajko. Wyrabiać kilka minut. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
4. Zmiksować avocado, twaróg, banana i cukier z sokiem z cytryny na maślaną konsystencję. ( Później dodałam łyżkę kakao i wyszedł pyszny czekoladowo-bananowy serek)
5. Przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Odstawić na później.
5. Wyrośnięte ciasto przelać do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą blachy.
Odstawić do ponownego wyrośnięcia.
6. Gotowe ciasto posypać kruszonką i piec przez około 20-25 minut w 180 stopniach C.
7. Upieczoną drożdżówkę posmarować warstwą twarożku i podawać z mlekiem lub herbatą. Pyyyyychota !
Smacznego :)
Przydatne:
Moje ciacho tak wyrosło, że bałam się, że wypłynie z blaszki. Dlatego obsypałam je dodatkową warstwą kruszonki. Dzięki temu nie wyrosło z "górką", ale przynajmniej nie wypłynęło ;)
Minusy: jest dość płaskie i ciężkie.
Plusy: Syte. Za tą podwójną warstwę kruszonki oddałabym wszystko <3
Drożdżówka świetnie nadaje się do jedzenia bez twarożku, jednak wtedy konieczne jest dodanie ekstra cukru do ciasta. (min.4 łyżki)
Zachęcam do wypróbowania ! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz