niedziela, 19 kwietnia 2015

Ryżowo szpinakowy omlet

Tak... ryżowy. 
Nie ma nic smaczniejszego niż szpinak... i łączenie go z wszystkim co się da ! :) 
Inspiracja dobra zarówno na śniadanie i kolację ;) 



Potrzebujesz :

  • 3 jajka -oddzielnie żółtka i białka
  • dwie garści szpinaku baby
  • pół cebuli
  • pół szklanki wcześniej ugotowanego ryżu
  • sól, pieprz do doprawienia
  • 3-4 plastry bekonu - ( w wersji męskiej ;) )


Przygotowanie:
1. Zblendować szpinak i cebulę. Dodać dwa żółtka i ryż. Lekko zmiksować- do zmieszania składników. 
2. W oddzielnej misce ubić białka. Powoli dodać do mieszanki szpinakowej, delikatnie mieszać widelcem . Doprawić lekko. 
3. Na mocno rozgrzanej patelni skropionej oliwą z oliwek wylać połowę mieszanki. 
Przykryć. Smażyć do złotej skórki. 
W wersji męskiej, przed wylaniem mieszanki na patelnię, podsmażyć bekon na "chrupiąco" . ;) 


Smacznego ! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz